Lofoten 2019

"Vi på Frösö Bussresor lovar att göra allt för att

resan med oss ska bli trevlig och minnesrik!"

Onlinebokning

Kontakta oss

 

Frösö Bussresor

Fröjavägen 31

832 47 Frösön

 

Tel. 063-13 13 50

Mob. 070-530 24 67

 

info@frosobuss.se

 

 

Nyhetsbrev

Lofoten 2019 - Datum kommer snart

 

Välkommen till midnattssolens land. Frösö Bussresor tar er med på en färd norr om polarcirkeln, genom förtrollande fjordar upp till Nordens Paris - Tromsö och sedan vidare till den världsberömda ögruppen Lofoten. Där ger vi oss ut på havet för att besöka en av Norges mest kända fjordar - Trollfjorden, i jakten på den vitsvansade havsörnen. Vi tar god tid på oss att utforska öarna för att vara säker på att ni får se det bästa av Lofoten. Under resan är ni tryggt guidade av en tidigare Östersundsbo och hennes lilla hund som har spenderat 12 år i Lofoten och Tromsö och känner till varje liten vrå och knappt kan vänta på att få visa fram det hon anser vara världens vackraste plats. Nu kör vi, bli med oss på ditt livs äventyr!

 

Avresedatum: x

Hemresedatum: x

 

Arrangemang: Enligt program

 

Pris per person: SEK xx.xxx inkl moms

 

I paketet ingår

 

* Bussresa i modern turistbuss

* Reseledare

* 7 hotellnätter del i dubbelrum med frukost

* 7 middagar

* Arrangemang enligt program

 

* Har ni några allergier eller önskemål om speciell kost vegetarisk etc ge gärna besked vid bokningstillfället så vi har möjlighet att ordna det.

 

Tillägg

 

* OBS! Luncher ingår ej i priset

* Enkelrum på förfrågan

 

Reseinfo

 

Dag 1 Östersund - Kiruna

Vi startar vår resa från Östersund kl.08.30. Idag har vi en lång resa framför oss längst inlandsvägen upp mot Kiruna. Därför passar vi på att lyxa till det lite extra med maten idag så vi får en fin upplevelse längst vägen. Utanför Vilhelmina stoppar vi för lunch på rökeriet Bergmans fisk och Vilt. Till middag samma dag serveras lyxig ”Ren på sten” Stenen är uppvärmd till 450 grader, vilket gör att köttet behåller sin saftighet.

När köttet tillagas på den heta stenen, så träder smaker och dofter fram. Den serveras på det berömda samiska galleriet Ajtte i Jokkmokk innan vi reser vidare för att spendera natten i Kiruna.

Middag: Ajtte, Jokkmokk. Ren på sten, färska grönsaker, rostad potatis & champinjon- och kantarellsås.

Hotel: Scandic Fortum Hotel Kiruna.

Dag 2 Kiruna - Tromsö

Efter frukosten på Scandic reser vi vidare mot Norge över det vackra fjällmassivet vid Riksgräsen och den berömda Lapporten. I Norge fortsätter vi norrut och efter att har ätit lunch längst vägen kommer vi på eftermiddagen fram till Tromsö - också kallat Nordens Paris.

I Tromsö kommer vi åka upp med fjällhissen till toppen av ett fjäll som ger oss otrolig fin utsikt över själva ön Tromsö och det närliggande fjällområdena. Turen ingår i priset för resan.

Kvällens middag serveras på Scandic Ishavshotel där i bor i Tromsö och där väntas en riktigt god buffé.

 

Middag: Buffé Scandic Ishavshotel

Hotel: Scandic Ishavshotel

 

Dag 3 - Ledig dag i Tromsö

Visst behöver vi alla lite egentid ibland? Därför har vi bestämt att just idag skall ni få utforska Tromsö på egen hand. Tromsö har mycket att erbjuda, allt från Polarmuseum där det berättas om expeditioner och fångstlivet i Arktis, eller varför inte besöka akvariet Polaria som visar filmer från norr i sin panorama biograf? De gamla packhusen och träbyggnader i Skansen området från 1830-talet är väl värt ett besök och byn kryllar av charmiga små butiker. Tromsö centrum är väldigt litet och du finner allt du behöver på bara några gator kring torget och hamnen.

Tromsö är NordNorges största stad, och är en viktig universitetsstad med ett rikt kulturliv och ett livligt restaurang- och caféutbud som sätter en internationell prägel på staden.

Vid inseglingen till Tromsö hittar ni den kända Ishavskatedralen. Kyrkans arkitektur symboliserar den mörka tiden och norrskenets skimmer på himlen. Varje kväll kl.23.00 så är det en Midnattssolkonsert, den kan man antigen kan förboka eller så köper man biljetten i dörren för 180:-

Idag är er dag och vi hoppas att ni ger er ut för testa det Tromsö har att erbjuda. Under kvällen ingår det ingen middag men vi kan vara behjälpliga med att rekommendera många bra restauranger i bykärnan, allt efter smak och tycke.

Valbar utflykt:

Guidad stadstur: På morgonen efter frukost anordnas en guidad stadstur av en väldigt kunnig och rolig lokalguide för er som önskar. Turen tar cirka en timme. Priset kan variera beroende på hur många som anmäler sig men i utgångspunkt är det cirka 150 NOK per person (minimum 25 personer) och betalas kontant på plats.

 

Middag: -

Hotel: Scandic Ishavshotel

 

Dag 4: Tromsö - Lofoten (Svolvaer)

Idag är det äntligen dags att besöka en av världens vackraste ögrupper - Lofoten. Vi kommer bo i Ljusets by och Lofotens huvudstad - Svolvaer.

 

Just den här kvällen pågår det en stor festival precis utanför hotellet, så var beredd på en hel del liv och rörelse fram till midnatt. För er som vill ta del av Lamholmenfestivalen som den heter finner ni program, priser och mer info på: www.lamholmenfestivalen.no

 

Andra aktiviteter som vi kan rekommendera för kvällen är ett besök på den lokala isbarken och isgalleriet Magic Ice eller varför inte en kvällspromenad över bron med fin utsikt till Svinøya. Man kan promenera under torrfiskställningarna och vandra längst ut på piren. Önskar man bara slappna av finns det ett par caféer och barer en gata från hotellet med fin havsutsikt.

 

Middag: Buffé Scandic Svolvaer

Hotel: Scandic Svolvaer

Dag 5: Lofoten, Gimsøy.

 

Idag utforskar vi Lofoten. Vi försöker hålla programmet så öppet som möjligt pga väder och vind men hoppas visa fram det bästa av Lofoten. Vi besöker vitklädda sandstränder, mäktiga fjäll som stupar ner i havet och allt det som är äkta Lofoten. För lunch stannar vi till vid Anitas Sjømat med utsikt över den otroliga Reinefjorden - en utsikt ni sent kommer att glömma.

 

Idag tar vi det lugnt, det blir många fotostopp och mycket nya intryck på en plats mycket olikt det ni är van vid hemma i Jämtland.

 

Vi checkar in på en plats som ligger vid en fin strand vid yttersidan av Lofoten - det innebär att vi har kvällssol utan att fjällen skymmer sikten och vi kan se ut över en solnedgång som varar extra länge. Tiden för midnattssol är över för i år, så solen försvinner hastigt vid horisonten och kommer upp nästan direkt. De som bor i Lofoten tycker att den röda solnedgången i Augusti är den mest magiska tiden på hela sommaren.

 

Här kommer vi bo i hotellrum i moderna nybyggda stugor. Dock är det möjligt att några av er måste dela på badrum, vi försöker lösa det så gott vi kan och hoppas att några anmäler sig frivilliga annars löser vi det med att dra lott.

 

På kvällen äter vi middagsbuffé på en loge i närheten.

 

Boende: Lofoten Links Lodges, Gimsøy

Middag: Middagsbuffé på Hov

 

Dag 6: Trollfjorden och Henningsvær

 

Idag är det en av våra höjdpunkter på resan. Vi beger oss ut på havet för att besöka en av Norges mest kända fjordar - Trollfjorden, i jakten på den vitsvansade havsörnen. Under resan får vi också chans att fiska omgiven av storslagen natur. Glöm inte att ta med kameran!

 

På eftermiddagen besöker vi Lofotens Venedig - Henningsvær. Det är ett litet fiskeläge i Lofoten med drygt 400 invånare som bara haft vägförbindelse med de övriga öarna i knappt tjugo år. Det gör att Henningsvær har en unik karaktär som lockar tusentals turister varje år. Vi tar oss tid att utforska byn med små butiker, glasblåseri, ljusstöperi och det kända Galleri Lofoten. Där visas ett bildspel om Lofoten förr i tiden, en mycket rörande och vacker film som vi varmt kan rekommendera om man vill lära sig om Lofotens historia.

Vi bor kvar på samma plats som förra natten. Stugorna ligger vid den världsberömda golfbanan Lofoten Links så önskar ni att spela golf antingen ikväll eller dagen efter så är det fullt möjligt att spela golf under kvällssolen. Prata med guiden under resan så presenterar hon exakt vad de erbjuder och kan boka in er. Utrustning kan hyras på plats.

 

Det finns ett litet fjäll i närheten som heter Hoven, 368 meter över havet som ger en vidunderlig utsikt över området och för er som önskar är det en enkel stig till upp till toppen, cirka 45 minuter gångväg.

 

Valbar utflykt:

 

Vi bor också precis vid Hov Hestegård som erbjuder kvällsturer för ridning av islandshäst. Det finns max 16 platser per kväll och kan anordnas under våra två kvällar på Gimsøy, men bör bokas i förväg så ta kontakt med oss direkt om ni önskar att lägga till en ridtur på kvällen för 990 NOK per person. Turen börjar kl 22 och pågår fram till midnatt.

 

Boende: Lofoten Links Lodges

Middag: Middagsbuffé på Hov

 

Dag 7 Lofoten - Saltstraumen

 

Vi färdas till slutet av Lofoten och en liten fiskeby som heter Å. Ni får där lite egentid att vandra runt. I Å finns museerna Lofoten Tørrfiskmuseum, som visar Lofotens fiskehistoria med den torkade fiskens utveckling. Ni hittar även Norsk Fiskevaersmuseum här, med utställningar om livet i Lofotens fiskelägen under 200 år.

 

Vi äter en ljuvlig lunch på Bryggan i Å innan det är tid för oss att lämna Lofoten för den här gången. För visst kommer ni tillbaka? Det är vi övertygade om. Men vår tid här är begränsad och efter en 3 timmars färja över Vestfjorden ankommer vi till Bodø och fastlandet.

 

Inatt bor vi i ett vackert område lite utanför Bodø, vid den berömda Saltstraumen - Världens starkaste tidvattenström.

 

Vi äter middagsbuffé på hotellet och för de som önskar finns även en spa avdelning för 200 NOK per person.

 

Vi kan rekommendera en kvällspromenad längst klipporna vid Saltstraumen för att njuta av den nordnorska sommarkvällen.

 

Middag: Buffé Saltstraumen hotel

Boende: Saltstraumen hotel

 

Dag 8 Hemresa Saltstraumen - Östersund

Idag avslutar vi resan genom att passera det storslagna Saltfjället och Polarcirkeln. Vi åker över gränsen till Sverige och avslutar med en grillbuffé på Hotel Dorotea innan det är dags att ta farväl i Östersund.

 

Middag: Grillbuffé på Hotel Dorotea

 

 

 

Trollfjorden Cruise

På väg mot Trollfjorden

Rambergsstranden

Scandic Svolvaer

Utsikt över Svolvaer

Lofoten Link Lodge

Utsikt över Reine

Lofoten Link Lodge